Het witte huisje en de oude-brouwerij

Het witte huisje en de oude-brouwerij

Bekend als witte villa en gebouw 3, zullen beide blijven bestaan.

Het project bestaat uit een transformatie van een bestaande militaire kantine tot een nieuw buurthuis, de verbouwing van een kleine witte villa tot een B&B en de realisatie van een nieuw appartementengebouw met split level appartementen. Samen met het landschapsontwerp van Buro Harro vormen de gebouwen een zorgvuldig ontworpen ensemble. Het programma bestaat uit een rijke mix van woningen, short-stay appartementen, muziekacademie, restaurant en werkplekken voor de lokale creatieve industrie.

De basis is een concept van Beers & Bikes

De verwachting is dat de renovatie start in 2023.

Informatie over het concept vindt u op:   Into the Woods | Raumplan 

Het KMAR gebouw

Het KMAR gebouw

Het KMAR gebouw wordt opgeknapt en krijgt een mooie nieuwe invulling. Op de begane grond komen ambachtelijke/creatieve functies. Op de eerste en tweede verdieping komt een gezinsvervangend tehuis. Op dinsdag 2 februari heeft het college van burgermeester en wethouders ingestemd met de verkoop van het KMAR-gebouw op de Prins Maurits Kazerne aan Kampert Bouw. 

Het KMAR-gebouw is het voormalige Koninklijke Marachaussee gebouw ten oosten van La Cour Cantina. Het KMAR-gebouw fungeerde als politiepost toen Ede nog een garnizoensplaats was. Dit is nog zichtbaar door de cellen en een verhoorkamer die nog in het gebouw aanwezig zijn.

De komende maanden wordt er gewerkt aan het ontwerp. Daarna start de omgevingsvergunningprocedure. Het doel is om deze procedure dit jaar af te ronden zodat er volgend jaar gestart wordt met de restauratie en renovatie. 

Nieuwe Appartementen

Nieuwe Appartementen tussen Bergansiuskazerne en de voormalige heidebrouwerij, zullen waarschijnlijk als een van de laatste projecten tot stand komen, het uitgangspunt is dat het complex samen met de Bergansiuskazerne een uitnodigende entree voor de wijk gaat vormen.

Parkeren zal onder het gebouwplaats vinden en het gebouw zal iets hoger worden dan de Bergansiuskazerne.

De verwachting is dat de bouw start 2023.

Een indicatie van het concept vindt u op :

                                                              Into the Woods | Raumplan 

Het PMT gebouw

Het PMT gebouw wordt gesloopt en zal na nieuwbouw betrokken worden door MIX architecten uit Ede.

Het nieuwe gebouw heeft geen aansluiting op de Parklaan, zal bereikbaar zijn vanaf de parkeerplaats de sysselt. De huidige parkeerplaats van de sysselt wordt gesloten en teruggeven aan de natuur, ter hoogte van de oude wasplaats wordt een nieuwe parkeerplaats aangelegd waarbij een gedeelte tijdens kantooruren afsluitbaar is met een slagboom en plaats biedt aan parkeerruimte voor bezoekers en personeel MIX.

MIX dient de parkeerplaats buiten kantooruren en in de weekenden middels een geopende slagboom beschikbaar te stellen voor bezoekers van de sysselt.

Incidenteel vervoer (o.a. klusbedrijf) na oplevering Parklaan vindt plaats vanaf de parkeerplaats via het aan te leggen fietspad. Vooral parkeermogelijkheden hebben op dit moment nog de aandacht.

Ateliers en expositieruimte in voormalige portiersloge kazerneterrein

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, krijgt de voormalige portiersloge op de Maurits Noord Kazerne in 2022 een culturele invulling. Het plan is om het gebouw, ook wel bekend als Gebouw 120, te transformeren naar een expositieruimte en vijf ateliers. “Daarmee creëren we een nieuwe toegankelijke en laagdrempelige plek voor aanstormend cultureel talent”, aldus wethouder Hester Veltman (kunst en cultuur). 

De nieuwe benaming wordt 50 PK. Dat is een kwinkslag naar het huisnummer, want het officiële adres is Kazernelaan 50. Maar het verwijst ook een beetje naar de Parklaan die hier vlak langs komt te lopen.”

Startende kunstenaars

De ateliers zijn bedoeld voor startende kunstenaars. Veltman: “Door de ruimtes tegen een betaalbaar tarief te verhuren kunnen zij hier hun talenten ontwikkelen. Met deze culturele invulling zorgen we voor kleur, reuring en levendigheid in het gebied”. De expositieruimte wordt verhuurd aan het Platform Edese Kunstenaars (PEK), die de exploitatie en het organiseren van de tentoonstellingen op zich neemt. Ook kunstenaars buiten PEK kunnen van deze expositieruimte gebruik maken.

Verbouwing

Voor de nieuwe culturele invulling krijgt het gebouw een volledige make-over. Zo wordt het gebouw losgekoppeld van het gas, krijgt het duurzame verlichting en wordt het voorzien van een sedum dak. De gemeenteraad moet binnenkort nog wel een besluit nemen over het verstrekken van een krediet om de verbouwing mogelijk te maken.

DE gemeente Ede streeft naar een oplevering van mei 2023 en verwacht dat de ruimte eind 2023 zeker gevuld zal zijn met kunst.

Deel deze pagina