Direct naast het World Food Center ligt Station Ede-Wageningen. Dit station wordt compleet vernieuwd. Onder de naam Spoorzone Ede werken ProRail, gemeente Ede-Wageningen en NS Stations samen aan een nieuw station Ede-Wageningen. Een toegankelijk en goed bereikbaar station met moderne voorzieningen voor de reizigers en meer intercitytreinen per uur. Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt in 2024 in gebruik genomen. Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt gebouwd naast het oude station. Het oude station blijft dus gewoon te gebruiken tijdens de werkzaamheden. Daarna wordt het gesloopt.

Ook het omliggende gebied wordt flink aangepakt. Er komt een P+R met ruim 500 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met ongeveer 1.800 plaatsen. Daarnaast maakt de gemeente een bewaakte stalling voor ongeveer 6.000 fietsen.

Voor meer info download hieronder de folder.

Of u bezoekt de site: https://www.spoorzone-ede.nl/home/ 

Bekijk hier de video presentatie over het station: Animatiefilm Intercitystation Ede-Wageningen - YouTube 

Werkruimte en planning

Door de unieke situatie van stedelijk gebied en natuur is er beperkte ruimte beschikbaar om het station Ede-Wageningen te bouwen. Ook andere (bouw)werkzaamheden die plaatsvinden in Ede (zoals de Parklaan, Enka, Kop van de Parkweg en WFC) zorgen daarvoor. Daarom hebben we aanvullende afspraken gemaakt met de ontwikkelaar van ENKA over het gezamenlijke gebruik van terrein en (bouw)wegen.

In het weekend van 1 en 2 oktober rijden er geen treinen van en naar station Ede-Wageningen. NS zorgt voor vervangend busvervoer tussen Driebergen-Zeist en Arnhem. Deze bussen vertrekken vanaf het Noordplein. Meer informatie over het vervangend vervoer vindt u via NS-reisplanner. Maandagochtend 3 oktober rijden de treinen weer volgens dienstregeling.

Treinvrije periodes

Voor sommige werkzaamheden is het voor de veiligheid belangrijk dat op deze momenten de treinen niet rijden. Dit noemen wij treinvrije periodes. Tijdens deze periodes rijden de treinen niet en verzorgt NS vervangend busvervoer. Deze bussen vertrekken vanaf de noordzijde van het station. Hieronder vindt u een overzicht van de komende treinvrije periodes inclusief welke werkzaamheden op deze momenten worden uitgevoerd. Om in de treinvrije periodes zoveel mogelijk werkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt 24 uur per dag gewerkt. Onderstaande planning is onder voorbehoud.

Treinvrije periodes

26/27 nov 2022

Werkzaamheden kap


10 t/m 12 februari 2023

Plaatsen funderingskolommen perronkap station


24 t/m 26 maart 2023

Plaatsen funderingskolommen perronkap station


12 t/m 14 mei 2023

Plaatsen perronkap station en inhijsen dek Langzaamverkeersbrug


7 t/m 9 juli 2023

Plaatsen perronkap station


PDF_folder_Spoorzone_low_res_def_versie

Toelichting op denieuwbouwplannen

Deel deze pagina